La Plagne Paradiski

la-plagne-paradiskiLa Plagne Paradiski is een enorm skigebied in het Zuid-Oosten van Frankrijk, tegen de Italiaanse grens aan, vlak onder Zwitserland. Het bestaat eigenlijk uit twee grote skigebieden, namelijk Les Arcs en La Plagne. Door het samenvoegen van deze twee skigebieden is er een enorm groot skigebied ontstaan. Daardoor behoort La Plagne Paradiski, met in totaal 425 kilometer aan skipistes, tot de grootste skigebieden ter wereld.

Wintersportgebied met veel mogelijkheden

Natuurlijk biedt dit skigebied alle mogelijkheden. Voor de beginners zijn er de eenvoudige, blauwe pistes en de gevorderden kunnen zich uitleven op de meer of minder uitdagende pistes. Bovendien ben je in dit gebied altijd zeker van genoeg sneeuw. Dit komt, omdat het grootste deel van de pistes op een hoogte van boven de 2000 meter ligt en omdat het ook nog eens over twee gletsjers beschikt.

Ondanks dat dit gebied volledig op het skieën is ingericht, vind je in La Plagne een bobsleebaan, waar je een keer gebruik van kan maken als je eens iets anders wil dan skieën. Deze bobsleebaan is een souvenir van de Olympische Winterspelen in  Albertville.

La Plagne Centre › West: Montalbert

Het ontstaan van La Plagne Paradiski

In 2003 heeft men de 2 skigebieden La Plangne en Les Arcs samengevoegd door middel van een skilift. Het nieuwe skigebied, La Plagne Paradiski, had uiteindelijk 232 skipistes en 2 gletsjers. In totaal heeft La Plagne Paradiski een oppervlakte van maar liefst 15.000 hectare.

Les Portes du Soleil

La Plagne

Wintersportgebied La Plagne, Frankrijk
© twiga269 ॐ FEMENcc

La Plagne is opgericht in 1961. In eerste instantie was dat bedoeld om dit gebied bewoond te houden.

Omdat de zilvermijnindustrie een behoorlijke crisis doormaakte, waren er veel mensen die deze vallei verlieten om op zoek te gaan naar werk. In 1960 bedacht men in de dorpen Aime, Bellentre, Longefoy en Macot iets om de interesse in de gebieden te behouden.

Emille Allais

Op 24 december 1961 ontstond het skigebied La Plagne. Dit resort had toen nog maar twee sleepliften en vier pistes. La Plagne is vooral heel bekend door hun bewoner Emille Allais. Hij werd namelijk meervoudig ski-kampioen op de wereldkampioenschappen skiën. In totaal heeft hij maar liefst 4 keer goud gewonnen, 4 keer zilver en nog één keer brons.

In 1961 werd hij technisch directeur van La Plagne, waardoor dit gebied steeds populairder en groter werd.

Les Arcs

Winytersportgebied Les Arcs, Frankrijk
© féileacáncc

Het gebied Les Arcs bestaat o.a. uit 4 gelijknamige dorpen, alles met de naam Arc. Vandaar ook de naam ‘Les Arcs’ . Het gaat hier om de dorpen Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 en Arc 2000. Deze dorpen zijn vanaf  1968 één voor één gebouwd en ze waren speciaal voor de wintersport bedoeld. ook accomodaties als appartementen en hotels werden gebouwd. De hele bouw van het skigebied is volledig gericht op het skiën. De dorpen die oorspronkelijk bij dit skigebied hoorden zijn Peisey, Vallandry en Villaroger.

Vanoise Expresse

in 2003 is deze snelle, dubbeldeks kabelbaan gekomen om de gebieden La Plagne en Les Arcs met elkaar te verbinden. Door deze kabelbaan werden beide skigebieden met elkaar verbonden waardoor dus dit nieuwe, enorme skigebied “La Plagne Paradiski’ is ontstaan. De Vanoise Expresse heeft ongeveer 10 minuten nodig om van La Plagne naar Les Arcs te komen en kan meer dan 200 mensen vervoeren.

Wintersportoorden in La Plagne Paradiski

Peisey-Vallandry

Wintersport in La Plange Paradiski: Peisey-Vallandry
© capelle79cc

Een erg rustig en gemoedelijk dorp met wat kleine appartementgebouwen en chalets. Eigenlijk bestaat dit dorp uit in totaal 4 dorpjes. Dit zijn: Peisey, Plan-Peisey en Nancroix en Vallandry. Nancroix en Villandry liggen vlak boven het dorp Peisey.

Als je echt van skieën en rust houdt, kun je hier je hart ophalen. Vanuit je appartement of chalet zit je bijna direct in de skilift en je hoeft niet bang te zijn voor wachttijden. De pistes zijn prachtig en afwisselend. Voor Après ski moet je niet in dit dorp zijn. Dus als je je na het skieën  rustig terug wil trekken in je Chalet of appartement, zit je in Peisey-Villandry goed.

Champagny-en-Vanoise

Wintersport in Champagny Vanoise
© Andrew Primecc

Dit is een mooi oud dorpje dat op 1.250 meter hoogte ligt met in het centrum verschillende winkels en andere faciliteiten.

Après-ski in Champagny-en-Vanoise

Champagny-en-Vanoise is voorzien van verschillende restaurants, waar je na het skiën kunt genieten van een heerlijke maaltijd. Er zijn verschillende gerechten te krijgen, waaronder eigen streekgerechten. ‘s Avonds bieden veel bars en café’s live muziek en er zijn verschillende thema-avonden.

La Plagne Centre

Wintersport bij la Plagne Centre, Frankrijk
© gothick_mattcc

Dit is het oudste dorpje van La Plagne. Het ligt midden in het skigebied op een hoogte van 1970 meter en is voorzien van grote appartementengebouwen. Dicht bij La Plagne Centre liggen de nieuwe dorpjes, Villages en Soleil. Ook deze dorpjes horen nog bij het skigebied La Plagne Paradiski.

Ook is er hier de mogelijkheid om te langlaufen. Verspreid door het hele skigebied, liggen in totaal 100 km aan sporen in de sneeuw (loipen). In Plagne Centre heb je gratis toegang tot deze loipen.

Après-ski in La Plagne Centre

Uiteraard is La Plagne Centre is voorzien van gezellige bars en restaurants. Eén van de populaire après-ski bars is ‘PlanJA’. Deze bar heeft Nederlandse eigenaren, het echtpaar Jacquelien en Arne van der Zande. Natuurlijk is deze bar vooral aantrekkelijk voor de Nederlandse wintersporters, maar ook mensen uit de dorpen rond La Plagne Centre komen hier graag. Verder zijn er in het dorp ook leuke winkeltjes, een supermarkt en een skischool. Ook aan de kleine bezoekertjes is gedacht. La Plangne Centre heeft een speciale kinderweide en er is kinderopvang.

Accommodatie in La Plagne Centre

In La Plagne Centre vind je een aaneengesloten rij van moderne appartementen. Deze appartementen liggen dicht bij de pistes. je kunt vanuit je appartement bijna direct de ski’s onder doen. Voor de grote groepen zijn er ook kingsize appartementen te huur in Plagne Centre.

La Plagne Bellecôte

Populair wintersportplaatsje La Plagne Bellecôte, Frankrijk
© Supernico26 via (cropped) cc

Dit populaire dorpje ligt op een hoogte van 1930 meter, vlakbij de gelijknamige gletsjer. Die gletsjer is 3000 meter hoog en bereikbaar met één van de skiliften. Er is op de pistes boven La Plagne Bellecôte eigenlijk altijd wel genoeg sneeuw, dankzij die gletsjer en omdat het plaatsje erg hoog ligt. De meest steile afdalingen van het gebied zijn vanaf die Bellecôte gletsjer. Dit gaat gevaarlijk snel. Daarom is deze piste is alleen bedoeld voor de meest ervaren en geoefende skiërs.

Après-ski in La Plagne Bellecôte

La Plagne Bellecôte beschikt over een aantal gezellige café’s. Een populair café daar is Spitting Feathers. Vooral de Engelsen komen hier veel op af voor hun après ski. Verder vind je hier ook een paar zeer goede restaurants, waar u kunt genieten van heerlijke maaltijden.

Accommodatie in La Plagne Bellecôte

Aan de voet van de pistes in Plagne Bellecôte vind je een groot appartementencomplex. Meestal zijn de skiliften al op zeer korte  loopafstand van je appartement te vinden.