Skiliften

Skiliften zijn een vrij essentieel onderdeel bij het wintersporten. Bij bijna alle vormen van wintersport ga je langs de helling naar beneden. Om naar beneden te kunnen skiën moet je natuurlijk eerst naar boven gaan. Hiervoor zijn de skiliften. Voor veel beginnende skiërs en/of snowboarders vormen de liften een groot obstakel. Zij weten niet hoe ze het beste in- en uit kunnen stappen en zijn bang om uit de lift te vallen. Dit zie je bijvoorbeeld veel bij de stoeltjeslift. Skiliften zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo zijn er gondels, oftewel gondelliften, de eerdergenoemde stoeltjesliften en sleepliften.

Skiliften zijn gewoon veilig

Sommige mensen vinden stoeltjesliften en sleepliften doodeng. Ze zijn weliswaar hoog, bungelend en alleen vastgemaakt aan een dunne kabel, toch kan er niks misgaaan. Elke lift die skiërs en snowboarders transporteert is veilig. Dit wordt dagelijks gecontroleerd. Op deze pagina wordt alles verteld over de verschillende skiliften. Van paddenstoelen tot zitliften, na het lezen van deze pagina weet je er alles over.

Om in een skilift te komen moet je vaak door een controlepoortje. Hier komt de skipas van pas. Met je skipas kun je door het poortje. Je betaalt namelijk voor het gebruik van de skipiste en het is makkelijk om zo te controleren wie er heeft betaald en wie niet. Op de pagina over skipassen kun je meer lezen over de skipas.

Sleeplift

Een sleeplift is een lift waarbij je de ski’s of het snowboard aanhoudt. Je wordt als het ware naar boven gesleept. Een sleeplift werkt doormiddel van één lange kabel waar kleinere kabels aan verbonden zijn. Je moet een kleine kabel vasthouden en die sleept jou omhoog. Dit komt doordat de lange kabel vastzit aan een paar palen die bergopwaarts gaan. De kabel wordt aangetrokken door een motor die meestal onder bij het huisje geplaatst is. Dit soort liften vind je vooral bij beginnerspistes.

Er zijn sleepliften waar touwen aan vastzitten, deze kun je vasthouden en zo wordt je naar boven gesleept. Er zijn ook sleepliften met een J of T vorm. Bij een J-sleeplift kun je de stang achter je plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je niet telkens kracht hoeft te zetten als je gesleept wordt. Een T-sleeplift is eigenlijk hetzelfde, alleen dan kunnen er aan allebij de kanten van de splitsing mensen omhoog. Je gaat dan dus samen met iemand anders omhoog. De derde vorm is de meest bekende, de paddenstoel- of schotel-sleeplift.

Stoeltjeslift

De meest voorkomende liften zijn stoeltjesliften. De reden hiervoor is dat veel mensen ze gemakkelijk vinden en omdat ze zeer efficiënt zijn. Er kunnen een heleboel mensen snel in- en uitstappen. De stoeltjeslift is voor veel beginners een eng obstakel die een keer in het skileven overwonnen moet worden. Als beginner reis je namelijk vaak via sleeplift. De stap naar stoeltjeslift is klein als je weet hoe het moet. In dit stuk wordt van begin tot eind verteld over hoe je de stoeltjeslift gebruikt. Je begint logischerwijze bij het instappen.

  1. Ga door het controlepoortje en glijd door tot je bij de stropstreep komt. Snowboarders moeten vóór het poortje hun achterste binding losmaken.
  2. Wacht tot de lift net achter je is en ga zitten. De lift schept je een beetje, schrik hier niet van.
  3. Doe de beugel naar beneden en rust je ski’s of snowboard op de stang onder je. Let wel goed op dat je niet met je been onder een aansluitpunt zit, dit kan erg veel pijn veroorzaken.
  4. Wacht tot je boven aankomt.

Het uitstappen uit een skilift is ook een kunst op zich. Omdat je vaak met een aantal mensen tegelijkertijd uitstapt en iedereen na uitstappen een andere richting op gaat kunnen er hier botsingen ontstaan. Hieronder vind je de stappen om veilig uit te stappen uit een stoeltjes-skilift.

  1. Wacht tot het bordje waarop vermeld staat dat de beugel omhoog kan. Haal dan je ski’s of snowboard van de beugel af. Vervolgens til je gezamelijk met de andere liftgebruikers de beugel omhoog.
  2. Ga klaarzitten en bereid je voor om een klein beetje te skiën of snowboarden. Omdat snowboarders één binding loshebben is het soms lastig voor hen om controle te krijgen bij het uitstappen. Als skiër moet je hier rekening mee houden
  3. Als je skilift bij het eindpunt arriveert zet je jezelf met je handen af van de lift en ga je naar voren. Probeer weg te komen van de lift voordat die je weer inhaalt, dat kan namelijk voor een beuk zorgen die je omver gooit.
  4. Ski veilig een stukje naar voren en kom tot stilstand om te verzamelen of ski gelijk door naar de piste waar je van wilt afdalen. Je bent nu veilig in en uit een stoeltjeslift gestapt.

Gondellift

Vaak worden gondels – in tegenstelling tot andere liften – gebruikt om grote afstanden te overbruggen. De gondels zijn kleine cabines waar je in kunt zitten met een aantal mensen. De kleintjes zijn goed voor vier personen, de wat grotere bieden plek voor 6 of 8 mensen. Bij een gondellift, in tegenstelling tot andere skiliften zoals de sleep- en stoeltjesliften, moet je je ski’s afdoen en je snowboard losmaken. Je zet deze aan de zijkant van de lift in de speciaal gemaakte rekken. Het lijkt soms alsof ze er uit gaan vallen. Wees hier niet bang voor, dit gebeurt namelijk (bijna) nooit. Nadat je je ski’s of snowboard in de rekken hebt gezet kun je in de gondel gaan zitten. De gondel brengt je omhoog tot het eindstation. Als je hier arriveert pak je je spullen uit de rekken en loop je naar buiten.

Vind een wintersport accommodatie!